Telephone block

+30 210 5133888
Register

Log In

Η γωνιά του ειδικού

Παπαμιχαήλ Ανδρέας
Είναι μια ασπιρίνη την ημέρα το σωστό για σας; Δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται. Γνωρίστε τα οφέλη και τους κινδύνους πριν από την καθημερινή θεραπεία με ασπιρίνη.
Καθημερινή θεραπεία με ασπιρίνη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, αλλά η καθημερινή λήψη ασπιρίνης δεν είναι για όλους. Θα πρέπει να πάρετε μια ασπιρίνη καθημερινά μόνο εάν ο γιατρός σας θα σας συμβουλέψει.
Dr. Τσουκαλά Δ. Αρετή

Τα τελευταία χρόνια έχει ανακαλυφθεί ένας τρόπος με τον οποίον μπορούμε να ισιώσουμε τα δόντια χωρίς σιδεράκια.

Πολλοί άνθρωποι επιθυμούν να ισιώσουν τα δόντια τους, να διορθώσουν το χαμόγελό τους ˙ εξάλλου ένα όμορφο χαμόγελο αντανακλά υγεία, ενώ δόντια στραβά, αραιά ή συνωστισμένα που δεν αρθρώνουν σωστά χαλάνε την αισθητική αρμονία του προσώπου αλλά προκαλούν και σοβαρότατα λειτουργικά προβλήματα στην μάσηση, την ομιλία και την στοματική υγιεινή.

Dr. Τσουκαλά Δ. Αρετή
Η υπνική άπνοια είναι μια αρκετά σοβαρή διαταραχή του ύπνου, κατά την διάρκεια του οποίου συμβαίνουν επαναλαμβανόμενα επεισόδια διακοπής τής αναπνοής, με αποτέλεσμα την άπνοια ή υπόπνοια εξαιτίας της μερικής ή πλήρους απόφραξης των ανώτερων αεραγωγών.

Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι υπνικής άπνοιας:
- Η αποφρακτική υπνική άπνοια, η οποία προκαλείται από την χαλάρωση των μυών του λάρυγγα, φράζοντας την τραχεία.
- Η κεντρική υπνική άπνοια, στην οποία ο εγκέφαλος δεν στέλνει τα κατάλληλα ερεθίσματα στους αναπνευστικούς μύες.
Γεωργάκης Αντώνης

H Στεφανιαία Νόσος  είναι η νόσος των στεφανιαίων αγγείων, των
αγγείων δηλαδή που περιβάλλουν και δίνουν οξυγόνο και θρεπτικά υλικά στην
καρδιά.

Η Στεφανιαία Νόσος δεν είναι νόσος μόνο της καρδιάς , είναι
μία γενικευμένη πάθηση των αγγείων του οργανισμού που λέγεται αθηρωμάτωση.

 

Τι είναι αθηρωμάτωση;

Μουντζούρης Δημήτρης
Άσκηση:
Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι η συστηματική άσκηση παίζει σημαντικό ρόλο και στη διατήρηση του φυσιολογικού βάρους. Αυτό σημαίνει ότι ο παχύσαρκος πρέπει πρώτα να αποκτήσει το φυσιολογικό του βάρος και μετά να το διατηρήσει με ένα τρόπο που να είναι ενταγμένος στην καθημερινή του δραστηριότητα ώστε να μην σκέφτεται πως θα κρατηθεί στα κιλά του, μετρώντας θερμίδες και γραμμάρια αλλά να είναι μια αυτοματοποιημένη διαδικασία.
Λέανδρος Βατάκας

Το γλαύκωμα είναι μια ανεπαίσθητη, προοδευτική, μη αναστρέψιμη ελάττωση, η οποία τελικά οδηγεί σε κατάργηση της όρασης. Αφορά το ένα ή και τα δύο μάτια και χαρακτηρίζεται από προοδευτική στένωση του οπτικού πεδίου και κοίλανση της θηλής του οπτικού νεύρου. Η εξέλιξη, επειδή είναι ιδιαίτερα αργή, σπάνια συνειδητοποιείται, ενώ συχνότατα οι ασθενείς, όταν προσέρχονται, έχουν ήδη χάσει την όρασή τους στον ένα τους οφθαλμό. 

Ανδρέας Δανίκας

Η προληπτική εξέταση σε θέματα υγείας δεν είναι συνήθης πρακτική στην Ελληνική κοινωνία. Παρακάτω θα αναφερθούν με συντομία διάφοροι λόγοι για τους οποίους κάποιος πρέπει να υποβάλλεται σε προληπτική οφθαλμολογική εξέταση. Ας σημειωθεί ότι θα αναφερθούν αιτίες που δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, δεν προκαλούν δηλαδή ενοχλήσεις που θα αναγκάσουν τον ασθενή να επισκεφτεί έναν οφθαλμίατρο. Είναι παθήσεις που δρουν ύπουλα και γίνονται εμφανείς σε προχωρημένο στάδιο, καταλήγοντας πολλές φορές σε μη αντιστρεπτό στάδιο.