Telephone block

«Δρομείς Υγείας» οι Γιατροί της Open Health Alliance στο Spetses mini Marathon

Τετ, 15/10/2014 - 10:20 -- admin
Greek

«Δύναμη στο Γιατρό – Αξία στον Πολίτη» ήταν το σύνθημα εκκίνησης της ιατρικής ομάδας της Open Health Alliance η οποία και φέτος ανέλαβε την ιατρική κάλυψη του Spetses mini Marathon, με μία άρτια ομάδα εθελοντών γιατρών μελών της, παρέχοντας προληπτική εξέταση, παροχή Α βοηθειών, βασική υποστήριξη ζωής, αλλά και οποιαδήποτε άλλη πρωτοβάθμια ιατρική υπηρεσία, σε όσους αγωνιζόμενους και παρευρισκόμενους τη χρειάστηκαν.

Ο Αρχίατρος κ. Κοτιλέας, δρομέας Υγείας, στην έναρξη των 25χλμ δίνει συμβουλές στους αθλητές

Με μια δυνατή ομάδα από αναισθησιολόγους, παθολόγους, ορθοπαιδικούς, παιδοχειρουργούς, γυναικολόγους και παιδιάτρους, η ιατρική ομάδα της ΟΗΑ , κάλυψε τις ιατρικές ανάγκες στους κολυμβητικούς αγώνες 3 & 5 χλμ, τους παιδικούς αγώνες στο Kids Run των 500μετρων και 1000μέτρων, στους αγώνες ενηλίκων 5 και 10 χιλιομέτρων, καθώς και στον πλήρη γύρο του νησιού (25χλμ.), όπου χρειάστηκε εξειδικευμένη υποστήριξη. «Με βαθύ αίσθημα επιστημονικής ευθύνης ανταποκριθήκαμε και φέτος στις ιατρικές ανάγκες στο Spetses mini Marathon. Καλύψαμε τα αγωνίσματα με εθελοντές γιατρούς μας στους τερματικούς και ενδιάμεσους σταθμούς on the spot για την παροχή Α’ βοηθειών και παράλληλα είχαμε, καθ’ ολη τη διάρκεια των αγώνων ειδικό πρωτοβάθμιο ιατρικό σταθμό πλήρως εξοπλισμένο για την εξειδικευμένη φροντίδα που απαιτείτο. Ήμασταν σε ετοιμότητα όλο το 24ωρο για τον κάθε συμμετέχοντα ή επισκέπτη που μας χρειάστηκε» τόνισε ο Υπεύθυνος της ιατρικής αποστολής της OHA, Καρδιολόγος, Αρχίατρος Παναγιώτης Κοτιλέας.

H ταχύτητα και η αυτοθυσία σώζει ζωές

15 περιστατικά στον ιατρικό σταθμό και 18 άτομα στο χώρο των αγώνων χρειάστηκαν ιατρική βοήθεια από γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, ενώ σε 2 αθλητές των 25χλμ χρειάστηκαν εξειδικευμένη υποστήριξη, ενυδάτωση και ηλεκτρολυτική αποκατάσταση. Τα 2 αυτά περιστατικά έχρηζαν περαιτέρω νοσοκομειακής αντιμετώπισης και διακομίστηκαν στην Αθήνα, όπου και παραδόθηκαν στο ΕΚΑΒ και στις τριτοβάθμιες δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Εξειδικευμένη ιατρική υποστήριξη στον ιατρικό σταθμό της ΟΗΑ

Η ταχύτατη ανταπόκριση, η αυτοθυσία και η επιστημονική κατάρτιση των γιατρών της ΟΗΑ, σε συνδυασμό με την επιχειρησιακή ετοιμότητα του Εθνικού Κέντρου Επιτηρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) και την προσωπική συμμετοχή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας βοήθησαν τους δύο αθλητές.

Ο πρώτος αθλητής σταθεροποιήθηκε στον ιατρικό σταθμό της ΟΗΑ και διακομίστηκε με την εθελόντρια αναισθησιολόγο της ΟΗΑ Νατάσα Παναγοπούλου με ιδιωτικό ελικόπτερο που έθεσε στη διαθεσιμότητα των γιατρών γνωστός επιχειρηματίας. Τον ασθενή περίμενε και παρέλαβε στο αεροδρόμιο «Ελ.Βενιζέλος» εξειδικευμένη μονάδα του ΕΚΑΒ και τον μετέφερε τον Ευαγγελισμό όπου νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.

Το δεύτερο αθλητή μετέφερε η Κινητή Μονάδα του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών με συνοδεία αναισθησιολόγου και καρδιολόγου της ΟΗΑ στο ΓΣΝΑ 401, όπου νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.

Οι Health Runners της OHA

Παράλληλα, για να μεταδώσουν το μήνυμα της πρόληψης και της ευεξίας ως πρότυπο ζωής, οι γιατροί της ΟΗΑ έλαβαν μέρος στους αγώνες ως Δρομείς Υγείας (Health Runners).

Ο Γενικός Διευθυντής της ΟΗΑ Γιώργος Κακουλίδης, τερματίζοντας τα 10χιλιόμετρα, δήλωσε «Εγκαινιάζουμε φέτος για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο 4ο Spetses mini Marathon το θεσμό των Health Runners. Η Open Health Alliance, δημιουργεί την Ομάδα Δρομέων Υγείας, OHA Health Runners, για την μόνιμη ιατρική υποστήριξη αθλητικών διοργανώσεων αλλά και για την διάδοση της Υγείας μέσα από την συμμετοχή της σε αγώνες δρόμου αλλά και άλλα αθλήματα με την συμμετοχή γιατρών και πολιτών μαζί.»

Στόχος της ΟΗΑ είναι η προώθηση της προληπτικής ιατρικής σε αθλητές κι πολίτες, μέσα από το screening και τη συνεχή παρακολούθηση της υγείας τους στον ηλεκτρονικό ιατρικό φάκελο της ΟΗΑ και το πρωτοποριακό κλειδί υγείας «Health Key».

Με τον Ολυμπιονίκη και παγκόσμιο πρωταθλητή Σπύρο Γιαννιώτη η ιατρική ομάδα της ΟΗΑ με τους Γιώργο Κακουλίδη (Διευθυντή ΟΗΑ), την Έλσα Ηλιάδου (παθολόγο) και την Νατάσα Παναγοπούλου (αναισθησιολόγο)

Την ομάδα των Health Runners της ΟΗΑ απαρτίζουν οι Παναγιώτης Κοτιλέας-καρδιολόγος, Θανάσης Μπαδέκας-ορθοπαιδικός, Δημήτρης Χασάπης-καρδιολόγος, Μάριος Μαραγκάκης-παιδοχειρουργός, Έλσα Ηλιάδου-παθολόγος, Νατάσα Παναγοπούλου-αναισθησιολόγος, Ανδρεας Μπαζαίος-γυναικολόγος και Ελένη Δουλιανάκη, παιδίατρος.

Την ομάδα συντόνισε ο Γενικός διευθυντής της ΟΗΑ Γιωργος Κακουλίδης.

Υποστηρικτές της αποστολής είναι: ο Πρόεδρος της ΟΗΑ Φώτης Πατσουράκος-καρδιολόγος και το Καρδιολογικό Κέντρο Ηλιούπουλης , ο ταμίας της ΟΗΑ Μιχάλης Παπαχαραλάμπους-παθολόγος και η Ορθοβιοτική, καθώς και το μέλος του ΔΣ της ΟΗΑ Σταυρούλα Αντωνοπούλου-μικροβιολόγος με το εργαστήριο Mycolab.

Με τον πρωταθλητή που τερμάτισε πρώτος στα 10χλμ Κωνσταντινο Πούλιο οι γιατροί της ΟΗΑ Δημήτρης Χασάπης, Θανάσης Μπαδέκας, Ελσα Ηλιάδου και Ελένη Δουλιανάκη με τους διασώστες της κινητής ομάδας του Ιατρικού Αθηνών

Χορηγοί της αποστολής ήταν οι φαρμακευτικές εταιρείες Pfizer (gold sponsor) και η Winmedica. Ευχαριστούμε το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών για την Κινητή Μονάδα που έθεσε στη διαθεσιμότητα μας καθώς κι για τη βοήθεια των διασωστών του ασθενοφόρου του Γιαννη Μανουσάκη και Γιώργου Ψωνη.

Ιδιαιτέρως ευχαριστούμε για τη συνεργασία τους, τους εθελοντές ναυαγωσώστες της Lifeguard Hellas που ήταν σε συνεχή επαγρύπνηση σε όλη τη διάρκεια των αγωνων.

Το Spetses mini Marathon έκλεισε φέτος με μεγάλη επιτυχία και πρωταγωνίστρια την Πρόεδρο της οργανωτικής Επιτροπής Μαρίνα Κουταρέλλη. Περισσότεροι από 10.000 συμμετέχοντες, έδωσαν και φέτος το παρόν στους αγώνες του, μεταξύ αυτών ολυμπιονίκες και παγκόσμιοι πρωταθλητές, φερέλπιδες αθλητές αλλά και φίλοι των σπορ, στέλνοντας ένα αισιόδοξο μήνυμα για τον ελληνικό αθλητισμό από το ιστορικό νησί της Μπουμπουλίνας.

Τετάρτη, 15 October, 2014