Telephone block

Aνοίξτε την πύλη της Πρόληψης με το Κλειδί της Ζωης – Health Key - Ημερίδα για το Αύριο της Υγείας σε γιατρούς και ασθενείς

Τρί, 13/05/2014 - 15:28 -- f.papadopoulou
Greek

Με το μήνυμα «ανοίξτε την πύλη της Πρόληψης με το Κλειδί της Ζωης» εισήγαγε τη μεγάλη καινοτομία του Health key ο πανελλήνιος ιατρικός φορέας Open Health Alliance (ΟΗΑ), σε επιστημονική ημερίδα με θέμα: «Η Ιατρική του Αύριο Σήμερα» που ολοκλήρωσε τις εργασίας της σήμερα στο Μαρούσι. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του διεθνούς συνεδρίου e-Health Forum 2014 που φιλοξενεί φέτος η Ελλάδα, λόγω της προεδρίας της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Το Health key είναι μια πρωτοποριακή ηλεκτρονική υπηρεσία που δημιούργησε η ΟΗΑ, για να βοηθήσει γιατρούς και ασθενείς, τόσο στην παρακολούθηση των αρρώστων όσο και στον προσυμπτωματικό έλεγχο των υγιών πολιτών. Στόχος της εφαρμογής αυτής είναι η διευκόλυνση της εξυπηρέτησης του ασθενή στην τήρηση ενός ολοκληρωμένου ηλεκτρονικού αρχείου υγείας και ταυτόχρονα η αρτιότερη εξυπηρέτησή του στην έγκυρη και αξιόπιστη παρακολούθηση του ασθενή από περισσότερες της μίας ειδικότητας γιατρούς, βοηθώντας τον κάθε θεράποντα γιατρό να αποκτήσει μια συνολικότερη εικόνα του ιατρικού προβλήματος υγείας του ασθενή και μπορεί να φτάσει στη διάγνωση έγκαιρα και έγκυρα. 

 «Η Open Health Alliance είναι ένας πανελλήνιος φορέας υγείας με γιατρούς και ασθενείς, πρωτοπόρος σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες υγείας και εφαρμογές…Το Health key είναι μία υπηρεσία που προσφέρεται δωρεάν από το γιατρό στον ασθενή του, ως ένας διαδραστικός και διαλειτουργικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας, που δημιουργήθηκε για να εξυπηρετήσει αποτελεσματικότερα φερεγγυότερα τον ασθενή πολίτη. Πρόκειται για μία πρωτοπόρο ηλεκτρονική εφαρμογή που δίνει τη δυνατότητα της συνέχειας και της συνέπειας στo follow up του αρρώστου, ακόμη και στα πλαίσια μια διεπιστημονικής προσέγγισης, η οποία πολλές φορές κρίνεται απαραίτητη για την ταυτοποίηση του νοσήματος, τη διαφοροδιαγνωστική του προσέγγιση, αλλα και τη θεραπεία εκλογής» δήλωσε ο Πρόεδρος της ΟΗΑ και της ΠΟΣΚΕ και Ταμίας του ΙΣΑ κ. Πατσουράκος

Στηρίζουμε την καινοτομία – Καθιερώνουμε την Πρόληψη ήταν το μήνυμα του Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και του ΕΔΔΥΠΠΥ κ.Πατούλη, ο οποίος ανέπτυξε το θεσμό των ΚΕΠ Υγείας, ως πυλώνα της πρωτογενούς και δευτερογενούς πρόληψης στους ΟΤΑ. Ο κ.Πατούλης δήλωσε ότι «Το ΚΕΠ Yγείας θα παρέχει τη δυνατότητα σε ασυμπτωματικούς πολίτες να υποβάλλονται σε εξετάσεις πρόληψης από θανατηφόρες ασθένειες πριν νοσήσουν. Είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας σε 14 δημους πιλοτικά, ιδρύει τα ΚΕΠ υγείας, τα οποία θα λειτουργήσουν με διεθνή πρωτόκολλα screening του πληθυσμού μέσα από ένα θεσμοθετημένο αυτοδιοικητικό πλαίσιο, με τη συγκατάθεση του πολίτη και το follow up για τη διατήρησης της υγείας του πολίτη.» Τα κεντρικά γραφεία των ΚΕΠ Υγείας και το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Αμαρουσίου θα εγκαινιαστούν υπό την ευλογία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κύριλλου τη Δευτέρα 12 Μαΐου και ωρα 11:00πμ, στην οδό Κηφισίας 108 στο Μαρούσι, χαράζοντας πλέον και στην Ελλάδα, μια καινούρια στρατηγική στην Πρόληψη και Προαγωγή της Υγείας των πολιτών μεσα από την τοπική αυτοδιοίκηση. Παράλληλα, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ ευχαρίστησε και συνεχάρη όλους τους γιατρούς της Open Health Alliance που είναι μέλη του ΙΣΑ και που στρατεύτηκαν από την πρώτη μέρα στην εθελοντική διακονία του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής του ΙΣΑ και της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, λέγοντας ότι «συμβάλλουν καθημερινά στην προσπάθεια διάσωσης χιλιάδων ανασφάλιστων και εμπερίστατων αρρώστων, που χωρίς την ενεργό συμμετοχή τους δε θα μπορούσαν να βρουν ούτε γιατρό ούτε θεραπεία».

Ο κ. Κούβελας Καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ, μιλώντας για τη συμβολή των νέων φαρμάκων στην προληπτική ιατρική, δήλωσε ότι τα νέα πρωτοποριακά φάρμακα (από τα εμβόλια ως τους βιολογικούς παράγοντες) δίνουν σήμερα τη δυνατότητα για μια καινοτόμο προσέγγιση, όχι μονο στη διάγνωση και τη θεραπεία, αλλά και στην πρόληψη, τη σταθεροποίηση και τη μη επιδείνωση πολλών νοσημάτων. Καλύτερη θεραπεία σημαίνει και καλύτερη πρόγνωση για μια νόσο, σημείωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής της Κλινικής φαρμακολογίας, δίδοντας ιδιαίτερο βάρος στην τελική επιλογή του θεραπευτικού σκευάσματος, μέσα από το συνδυασμό της αποτελεσματικότητας, της ασφάλειας , της βολής , και της τιμής του φαρμάκου. Για τα συμπληρώματα διατροφής (αντιοξειδωτικά, φυτικές στερόλες, ορυκτά, φυτά, ιχνοστοιχεία, βιταμίνες κ.ά.), ο κ. Κούβελας αναφέρθηκε σε μετααναλύσεις και μακροχρόνιες μελέτες που έδειξαν ότι η κατανάλωση συμπληρωμάτων διατροφής που περιέχουν καροτένιο, συσχετίστηκε με μικρή αλλά σημαντική αύξηση του καρδιαγγειακού κινδύνου, ενώ ιδιαιτέρως τόνισε ότι δεν υπάρχουν αποδεδειγμένα κλινικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τη χρήση αντιοξειδωτικών συμπληρωμάτων για την πρωτογενή και δευτερογενή πρόληψη του καρκίνου. 

Ο κ.Παπαχαραλάμπους, Διευθυντής Παθολογίας του Metropolitan Ταμίας της ΟΗΑ και Πρόεδρος της ΕΕΕΠΙΑ και Επιστ. Διευθυντής της ΟΡΘΟΒΙΟΤΙΚΗ, μίλησε για την πρόληψη σε κυτταρικό επίπεδο, και τη συσχέτιση των μηχανισμών γήρανσης με την πρόληψη των νοσημάτων καθώς και για εξετάσεις μπορούν να λειτουργήσουν προληπτικά και να μας βοηθήσουν να γεράσουμε υγιείς: εξέταση FRAS4 μετράει το οξειδωτικό stress γρήγορα και ανώδυνα, τους υπερήχους που εκτιμούν το πάχος του κολλαγόνου του δέρματος, τη μέτρηση της γλυκοζυλίωσης των πρωτεϊνών (καραμελοποίηση) που είναι ο πιο αναγνωρισμένος δείκτης γήρανσης, το bioclip μέσω υπερύθρων μπορεί να ανιχνεύσει το σφυγμικό κύμα, υπολογίζοντας τελικά το δείκτη ακαμψίας και το δείκτη ανάκλασης για τον αγγειακό τόνο, και την Απεικόνιση Σώματος με Ψηφιακή Υπέρυθρη Θερμική Απεικόνιση (DITI) που ανιχνεύει την υπέρυθρη ακτινοβολία για να εκτιμήσει τη φυσιολογική δραστηριότητα του οργανισμού. Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στο Oligoscan είναι μια πολύ πρόσφατη επαναστατική μέθοδο ψηφιακής φασματομετρίας που εκτιμάει άμεσα και αναίμακτα την βιοδιαθεσιμότητα των όλων σημαντικών για την υγεία μετάλλων των ιχνοστοιχείων και βαρέων μετάλλων και σχετίζονται με την εκδήλωση σοβαρών ασθενειών. 

 Ο κ. Ζουμπούλης μίλησε για τις πρόσφατες καινοτομίες
στη δερματολογία, αναλύοντας τον έλεγχο γονιδιακής έκφρασης (γονιδιακή ταυτότητα), τις ιδιαιτερότητες στις κυτταρικές καλλιέργειες, και το ρόλο των στοιβάδων του δέρματος στη σύνθεση της βιταμίνης D και την πρωτογενή πρόληψη νοσημάτων. 

Ο κ.Λιονής Καθηγητής Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Πανεπιστημίου Κρήτης μίλησε για το ρόλο της κλινικής παρατήρησης στην πρόληψη των νοσημάτων και τον εντοπισμό ατόμων σε κίνδυνο, την εκτίμηση και διαχείριση του κινδύνου, και τη μείωση πιθανότητας θρομβοεμβολικού επεισοδίου και εμφάνισης καρκίνων. 

Ο κ.Φιλιππιδης μίλησε για την τεράστια σημασία που έχει στη δευτερογενή πρόληψη του Ca μαστου η μαστογραφία, ενώ ο κ.Σακκάς, Ουρολόγος του ΥΓΕΙΑ ανέλυσε την προγνωστική αξια του ειδικού προστατικού αντιγόνου PSA στις ηλικίες στόχο 50-70 ετών, βάσει των διεθνών πρωτοκόλλων. 

Η Dr.Sabine Wünschmann μίλησε για το μεταβολισμό των οιστρογόνων και το ρόλο των μεταβολιτών τους και το παράθυρο ασφάλειας στη θεραπεία υποκατάστασης. 

Η κα Αντωνοπούλου Βιοπαθολόγος, μέλος ΔΣ της ΟΗΑ, εξειδικευμένη στις Μυκητιασικές Παθήσεις και στα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ), Συντονίστρια του Working Group Mucosal Candidiasis– ISHAM, μίλησε για το ρόλο της πρόληψης στην υπογονιμότητα, αναφέροντας ως κύριες αιτίες τις διαταραχές της ωορρηξίας (30%), τη βλάβη των σαλπίγγων (25%), τη διαταραχές του σπέρματος (35%) και την ανεξήγητη Υπογονιμότητα (10%) και τονίζοντας τη δυνατότητα της πρόληψης μέσα τη μέτρια άσκηση, την αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ, καπνού, καφέ και φαρμάκων, αλλά κυρίως μέσα από τη διαφύλαξη του γεννητικού συστήματος χωρίς λοιμώξεις. 

Ο κ.Γιαπιτζάκης, Κλινικός και Μοριακός Γενετιστής αναφέρθηκε στο κληρονομικό Ca μαστού και τη γενετική συμβουλευτική λέγοντας ότι απαραίτητος κρίνεται ο τακτικός κλινικός έλεγχος των ασυμπτωματικών γυναικών από γυναικολόγο: Οι γυναίκες χωρίς οικογενειακό ιστορικό (>70%) καλό θα είναι να καθησυχάζονται και να μην κάνουν γενετικούς ελέγχους με αμφίβολα αποτελέσματα που αυξάνουν την αβεβαιότητα και το άγχος. Στις γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό με άλλους τύπους Ca (15%) καλό θα είναι να δοθεί πλήρης γενετική αναφορά από τον γενετιστή ανάλογα με την περίπτωση και μαζί με τον θεράποντα να συζητηθούν οι δυνατότητες πρόληψης. 

Κατά την ημερίδα, τιμήθηκαν για το σπουδαίο επιστημονικό και κοινωνικό τους έργο στην πρόληψη και στην ιατρική καινοτομία και ανακηρύχθηκαν επίτιμα μέλη της ΟΗΑ, ο κ. Γιώργος Πατούλης - Δήμαρχος Αμαρουσίου, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών & Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων - Προαγωγής Υγείας, Ορθοπαιδικός, ο κ. Γιάννης Τούντας - Καθηγητής Κοινωνικής & Προληπτικής Ιατρικής, Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, ο κ. Δημήτρης Κούβελας - Καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας, Διευθυντής Εργαστηρίου Φαρμακολογίας Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ, ο κ. Χρήστος Λιονής - Καθηγητής Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Τμήμα Ιατρικής Πανεπιστημίου Κρήτης, ο κ. Χρήστος Ζουμπούλης - Καθηγητής Ιατρικής Πανεπιστημίου Freie Universität Βερολίνου, Διευθυντή Κλινικών Δερματολογίας,Αφροδισιολογίας, Αλλεργιολογίας και Ανοσολογίας Ακαδημαϊκού Νοσοκομείου Dessau του ΜartiLuther Universität Halle-Wittenberg, ο κ. Σάββας Παπαγρηγοριάδης - Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής παχέος εντέρου και λαπαροσκοπικής χειρουργικής King's College Hospital και η κ. Μαρίνα Λήδα Κουταρέλλη – Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής Spetses Mini Marathon, CEO Communication Lab

Τρίτη, 13 May, 2014