kouvelas

Δημήτριος Κούβελας

Καθηγητής Φαρμακολογίας και Κλινικής Φαρμακολογίας ΑΠΘ

Πατρώνυμο
Αλέξιος Κούβελας
Ημερομηνία γεννήσεως:
10 Ιουνίου 1961
Τόπος γεννήσεως
Δράμα
Τόπος κατοικίας
Θεσσαλονίκη από το 1963
Οικογενειακή κατάσταση
Έγγαμος, τρία παιδιά

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μέση εκπαίδευση
Ελληνογαλλικό Κολέγιο "DE LA SALLE" Θεσσαλονίκης.
Ξένες γλώσσες
Γαλλικά (άριστα) – Αγγλικά (άριστα) – Ιταλικά (καλά) - Γερμανικά (πτωχά)
Ανώτατη εκπαίδευση
Πτυχίο Φαρμακευτικής 1985.
Πτυχίο Ιατρικής 1997.
Επαγγελματικοί Τίτλοι
Άδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος Φαρμακοποιού (κατόπιν εξετάσεων).
Άδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος Ιατρού.
Ιατρική Ειδικότητα
Ειδικός Γενικής Ιατρικής.
Σεμινάρια Επαγγελματικής Κατάρτισης
1987: Σεμινάριο Πληροφορικής "Φαρμακευτικές εφαρμογές" ΕΛ.ΚΕ.ΠΑ. Θεσσαλονίκης
2004: Σεμινάριο Εκπαίδευσης Εκπαιδευτών Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ.
Στρατιωτική Θητεία
Από 1.8.83 ως 1.6.85 στον Ελληνικό Στρατό.
Μετεκπαίδευση
Στη Νευρο-ψυχο-φαρμακολογία στο Institut fuer Pharmakologie und Toxikologie του Πανεπιστημίου του Innsbruck στην Αυστρία. (1995-96, 1998).

ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΙ ΤΙΤΛΟΙ

Διδακτορικό Δίπλωμα
Από το Τμήμα Ιατρικής, ΑΠΘ το 1989, με τίτλο "Μελέτη των υποδοχέων των οπιούχων στη νευρομυϊκή σύναψη".
Πανεπιστημιακή Εξέλιξη
1  Διορισμός στη βαθμίδα του Λέκτορα την 26/5/92 και εξέλιξη σε όλες τις βαθμίδες μέχρι και αυτήν του Καθηγητή, με γνωστικό αντικείμενο Φαρμακολογία-Κλινική Φαρμακολογία, στο Εργαστήριο Φαρμακολογίας, Τομέας Φυσιολογίας – Φαρμακολογίας, Ιατρική Σχολή, ΑΠΘ.
2  Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Kragujevac Σερβίας.
3  Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας, Γερμανίας.

ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΕΡΓΟ

Διδασκαλία των υποχρεωτικών προπτυχιακών μαθημάτων "Φαρμακολογία Ι και ΙΙ και του επιλεγομένου προπτυχιακού μαθήματος "Μοριακή Φαρμακολογία" σε φοιτητές της Ιατρικής και Οδοντιατρικής.
Υπεύθυνος, Συντονιστής και Διδάσκων των επιλεγομένων προπτυχιακών μαθημάτων  "Τεκμηριωμένη Συνταγογράφηση - Θεραπευτική", "Κλινική Φαρμακολογία" και «Ιατρική Εκπαίδευση» και του μεταπτυχιακού μαθήματος "Κλινικές Δοκιμασίες Φαρμάκων" σε φοιτητές της Ιατρικής.
Διδασκαλία του μαθήματος "Φαρμακολογία" σε εκπαιδευόμενους Νοσηλευτικών Σχολών και των Νοσηλευτικών Ειδικοτήτων των Νοσοκομείων ΑΧΕΠΑ και ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ Θεσσαλονίκης.
Ακόμη, διδασκαλία σειράς μαθημάτων ανάλυσης και προγραμματισμού Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και επιστημονικός συντονισμός, σε σεμινάρια, του ΕΛ.ΚΕ.ΠΑ Θεσσαλονίκης.
Τέλος διδασκαλία της φαρμακολογίας εξαρτησιογόνων ουσιών στη Αστυνομική Ακαδημία - Παράρτημα Θεσσαλονίκης.

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΕΡΓΟ

Ερευνητικά πεδία
Από το Σεπτέμβριο του 1985 και μέχρι το Μάιο του 1992, ως άμισθος Επιστημονικός Συνεργάτης, στο Εργαστήριο Φαρμακολογίας του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ. Στο διάστημα αυτό κύρια ενασχόληση ήταν τη φαρμακολογική μελέτη διαφόρων ουσιών σε απομονωμένους ιστούς και όργανα. Τμήμα των ανωτέρω μελετών στους υποδοχείς των οπιοειδών αποτέλεσε και το θέμα της διδακτορικής διατριβής.
Ταυτοχρόνως, με την ιδιότητα του επιστημονικού συμβούλου του ΕΛΚΕΠΑ Θεσσαλονίκης, εκπονήθηκαν τρεις πλήρεις μελέτες, ανάλυσης αναγκών και μηχανοργάνωσης των Νοσοκομείων Νάουσας, Βέροιας και Α' Γενικού Νοσοκομείου Θεσ/νίκης "Άγιος Παύλος".
Από τον Ιούνιο του 1992, ως λέκτορας, συνεχίστηκε η μελέτη ουσιών σε απομονωμένα όργανα, κυρίως για τη διευκρίνηση μηχανισμών δράσης οπιοειδών αλλά και χημειοθεραπευτικών ουσιών. Ταυτοχρόνως συντελέστηκε η οργάνωση και μηχανοργάνωση του Κέντρου Αναφοράς Ναρκωτικών του ΑΠΘ.  Ακόμη, το ίδιο χρονικό διάστημα εκπονήθηκαν σε συνεργάστηκα και  με κλινικούς γιατρούς αμιγώς κλινικές εργασίες.
Σήμερα, μετά τη μετεκπαίδευσή στην Αυστρία, εργαζόμαστε στο εργαστήριο με τεχνική (push-pull) σε "ενσυνείδητα" ελευθέρως κινούμενα πειραματόζωα.  Με την παραπάνω μέθοδο μελετώνται οι ρυθμοί απελευθέρωσης νευρομεταβιβαστών, σε διάφορες περιοχές του εγκεφάλου (οπίσθιο υποθάλαμο, αμυγδαλοειδείς πυρήνες, υπομέλανα τόπο) και ειδικότερα διεγερτικών και κατασταλτικών αμινοξέων (ασπαραγινικό, γλουταμινικό, GABA, ταυρίνη, αργινίνη κλπ). Ο προσδιορισμός των νευρομεταβιβαστών γίνεται  με υγρή χρωματογραφία υψηλής απόδοσης (HPLC).  Η απελευθέρωση των νευρομεταβιβαστών συνδυάζεται με συγκεκριμένες συμπεριφορές ή ζωτικές λειτουργίες των πειραματόζωων καθώς, φυσικά, και με τη χορήγηση φαρμακευτικών ουσιών.
Εκτός από προσδιορισμό των νευρομεταβιβαστών διεξάγονται παράλληλα με πειράματα συμπεριφορών (σεξουαλικότητα, μνήμη, μάθηση, αντίληψη κλπ).
Στις παραπάνω μελέτες το Εργαστήριό μας συνεργάζεται με το Εργαστήριο Φαρμακολογίας του Innsbruck, αλλά και άλλα εργαστήρια και κλινικές όπως, η Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου ΑΚΗ  της Βιέννης και το Εργαστήριο Φαρμακολογίας της Λειψίας.  Ταυτοχρόνως συνεργαζόμαστε, με άλλα μέλη ΔΕΠ του Εργαστηρίου, στη διευκρίνηση του ρόλου των γλυκοζαμινογλυκανών σε διάφορες φυσιολογικές και παθοφυσιολογικές λειτουργίες.
Επίσης συνεργαζόμαστε με την ουρολογική κλινική του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, σε θέματα που αφορούν κυρίως στη σεξουαλική δυσλειτουργία, την υπογονιμότητα και την υπερτροφία του προστάτη. Καρπός της συνεργασίας αυτής είναι και η ίδρυση του Κέντρου Αναφοράς Σεξουαλικής Λειτουργίας και Υγείας Αναπαραγωγής, στο οποίο είμαι ο υπεύθυνος του τoμέα της έρευνας.
Τέλος σε συνεργασία με το Εργαστήριο Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου και το Τμήμα Κλινικής Φαρμακολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Kragujevac της Σερβίας ερευνάται η επίδραση διαφόρων ουσιών σε απομονωμένα όργανα, ενώ γίνονται και προσπάθειες ανάπτυξης μεθοδολογίας στη Φαρμακολογική έρευνα, καθώς και έρευνα στην Κλινική Φαρμακολογία και Θεραπευτική.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ - ΙΑΤΡΙΚΟ - ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΟ

Με την 20/4.99  Διευθύνων του ΚΕΣΥ της ΔΕΚΠΑΜ του Δήμου Μενεμένης και ακόμη Επιστημονικός Σύμβουλος του ΔΣ της ΔΕΚΠΑΜ. Οι παραπάνω θέσεις είναι άμισθες. Η ενασχόληση στη Δημοτική Επιχείρηση  προσανατολίζεται στο σχεδιασμό, στην οργάνωση, στο συντονισμό  και στην παρακολούθηση ενεργειών υποστήριξης, προς ομάδες στόχους κοινωνικού αποκλεισμού, όπως τσιγγάνους, ανήλικους παραβάτες, εξαρτημένους, άπορους ηλικιωμένους κλπ.
Υπεύθυνος της Υπηρεσίας Κλινικής Φαρμακολογίας της 4ης ΔΥΠΕ, με έδρα το ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ και χώρο ευθύνης τα 15 Νοσοκομεία και όλα τα ΚΥ της 4ης ΔΥΠΕ, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Πραγματογνώμων σε θέματα φαρμάκων στα Δικαστήρια Θεσσαλονίκης.
Εισηγητής ΕΟΦ σε τομείς Φαρμακολογίας, Τοξικολογίας και Κλινικής Φαρμακολογίας.

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Επιστημονικός υπεύθυνος και κύριος Ερευνητής, σε Ερευνητικό Πρόγραμμα που εκπονήθηκε στο Εργαστήριο Φαρμακολογίας του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, με θέμα την μελέτη των υποδοχέων των οπιοειδών σε περιφερικούς ιστούς.  Το πρόγραμμα επιδοτήθηκε από την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Ενέργειας και Τεχνολογίας, στα πλαίσια του προγράμματος "ΠΕΝΕΔ΄ 91" (Αρ.Πρωτ.11134/22.9.92).
Συνεργαζόμαστε με το Παιδιατρικό Τμήμα του Νοσοκομείου ΑΚΗ της Βιέννης, από όπου έχει παραχωρηθεί και εξοπλισμός προσδιορισμού νευρομεταβιβαστικών αμινοξέων.
Τον Νοέμβριο του 1999 συμμετείχαμε σε πρόγραμμα εργασίας στα πλαίσια επιστημονικής συνεργασίας  μεταξύ του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου της Λειψίας.
Από 1.1.2000 ως 1.6.2004 επιστημονικός υπεύθυνος σε πρόγραμμα που εκπονείται από τον Δήμο Μενεμένης και το ΑΠΘ και αφορά στην οργάνωση πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στο Δήμο.  Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα URBAN της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ακόμη συντονίζονται επιστημονικώς προγράμματα, για την υγεία και εκπαίδευση, για την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού κ.ά. που εκπονούνται από το Δήμο Μενεμένης Θεσσαλονίκης (ROM, URBANκλπ).

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΕΡΓΟ

Συνολικώς έχουν εκπονηθεί περισσότερες από 200 Ερευνητικές Εργασίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ακόμη με την ιδιότητα του επιστημονικώς υπεύθυνου ή μέλους τριμελών και επταμελών επιτροπών, έχουν εκπονηθεί αρκετές Διδακτορικές διατριβές.